Ruoka-avun yksilöllinen ja yhteiskunnallinen merkitys Porvoon kaupungissa.

Lähimmäistyö on matalankynnyksen ruoka-apu, joka toimii Porvoon Vänrikinkatu 16:ssa. Se keskittyy hädänalaisimpien ihmisten auttamiseen ilman ajanvarausta. Toimintaa johtaa Katja Paasonen sekä Tea Haapaniemi yhdessä upean noin kymmenhenkisen vapaaehtoistyötiimin kanssa, jonka työ perustuu inhimillisyydelle ja aidolle välittämiselle. 

Vähävaraiset ihmiset kärsivät usein köyhän ja yksipuolisen ravinnon aiheuttamista puutostiloista, sillä halvat ruuat ovat pitkälle prosessoituja elintarvikkeita, kuten eineksiä ja valkoisia viljoja sisältäviä ruoka-aineita. Toimeentulotuki ja eläke ovat usein pieniä ja on tehtävä valintoja, jotta selviäisi koko kuukauden. Pienipalkkaisen asema on lähes yhtä huono. Niillä rahoilla ei ostella täysipainoisia aterioita.

Lähimmäistyö tarjoaa lahjoitus- sekä ylijäämäruokaa, joka tulee eri toimijoilta `parasta ennen päiväyksillä´. Terveellisen ruuan lisäksi saadaan tuoreita kasviksia ja hedelmiä sekä erilaisia maitotaloustuotteita, joista kootaan monipuolinen ruokakassi leivillä ja muista saatavilla olevista lahjoitustuotteista. Lähimmäistyölle asianmukaiset tilat ovat elinehto, jotta kyseiset ruoka-aineet voidaan käsitellä ja säilöä vallitsevien hygieniamääräysten mukaisesti. Kylmäkuljetukset hoitaa oma kylmäauto. Yritykset ovat koko toiminnan kivijalka, jotka mahdollistavat ruuan saatavuuden ruoka-avulle. 

Ruoka-avun avulla ylläpidetään myös ympäristöystävällistä kiertotaloutta, joka varmistaa hävikki- ja ylijäämäruuan tehokkaan käytön, ettei mitään heitetä pois. Vihoviimeisetkin huonoksi menneet ruuat päätyvät lopulta eläimille tai kompostointiin, mutta ei hävitettäväksi.Porvoon kaupunki, joka on julistautunut ilmasto- ja ympäristökaupungiksi, on valmis heittämään ennemmin kyseiset ruuat roskiin, kuin järjestämään asianmukaisia tiloja toiminnan jatkamiseksi. 

Vänrikinkatu 16:n tilat ovat menossa purkuun ja valmistelemme muuttoa uusiin tiloihin. Tiedotamme asiasta, kun rahoitus vuokraan on saatu käsiteltyä loppuun.

Lähimmäistyön merkitys näkyy yhteisöllisyyden vahvistajana yrittäjien, niin kolmannen sektorin, kuin kaupungin asukkaidenkin välillä. Toiminta on iso osa sosiaalista verkostoa. Avuntarvitsijat huomataan yksilöinä ja ihmisinä. 

 

Koko prosessi Lähimmäistyön ruoka-avussa toimii palkatta, vapaaehtoistyön voimin. Vapaaehtoiset tuovat persoonallaan oman panoksensa kuntalaisten aktiivisuuden tukemiseen ja siksi huoli ruoka-avun loppumisesta on suuri etenkin kaikkein heikoimpien osalta. Ja yksi asia on varma, yhteiskunta ei kykene korvaamaan heille ruoka-avusta saamansa monipuolista ravintoa sekä sitä kontaktia, joka huomaa sinut ja kysyy, mitä kuuluu. Tarve ruoka-avulle on lähes 150 hlö/jakopv, korona-ajan ulkopuolella hakijoita on enemmän.

 

Kirjoittajana 

Katja Paasonen

Vapaaehtoistyöntekijä/vuoden 2022 pj. Lähimmäistyö ry.

 

Ruoka-apu on poliittisesti sekä uskonnollisesti sitoutumatonta hyväntekeväisyystyötä.

#ruokaapu #köyhyys #yksinäisyys #hävikkiruoka #huolenpito #lähimmäisenrakkaus #tavallinenkansa